Scientific Program MCP 2022

Day 0 (pre-conference day, Tuesday, August 30, 2022):

Registration & Cloakroom (Seminar Room H1000): 7:30 AM - 5:30 PM

Short Course "Platform Trials" (EU-PEARL, Martin Posch and Franz König) **Seminar Room A0010**, 9:00 AM – 12:15 PM and 1:30 PM – 5:00 PM

Short Course "Introduction to Supervised Statistical/Machine Learning Methods with Applications to Biomedical and Public Health Data" (Adam Ciarleglio)

Seminar Room A0160, 8:00 AM – 12:00 PM and 1:00 PM – 5:00 PM

Social Program: 7:00 PM – 11:00 PM,

"Get together" in the Universum Science Center

Day 1 (Wednesday, August 31, 2022):

Registration & Cloakroom (Seminar Room H1000): 8:00 AM - 5:30 PM

9:00 AM - 11:00 AM (Day 1)

Opening session

Lecture Hall H0070, Session Chairs: Thorsten Dickhaus and Etienne Roquain

- Welcome address by Prof. Jutta Günther
 (Vice President Research of the University of Bremen)
- Keynote talk by Ajit Tamhane (60 minutes):
 Testing Primary and Secondary Endpoints in Group Sequential Clinical Trials
- Flash session for the poster presentations (35 minutes)

11:20 AM - 12:50 PM (Day 1)

Session 1-1: Replicability and Reproducibility I

Lecture Hall H0070, Session Chair: Thorsten Dickhaus

11:20 Talk 1 [online]: *Replicability issues in medical research: Science and Politics,* **Yoav Benjamini** (30 minutes)

11:50 Talk 2: Testing partial conjunction hypotheses under dependency,

Marina Bogomolov (30 minutes)

12:20 Talk 3 [online]: ETZ: A Clinically Meaningful Model for Assessing Confirmability of Study Results, Jason Hsu (30 minutes)

11:20 AM - 12:50 PM (Day 1, time slot continued)

Session 1-2: Post-hoc FDP control I

Seminar Room H1010, Session Chair: Pierre Neuvial

11:20 Talk 1: New tools for post-hoc FDP control, Vladimir Vovk (30 minutes)

11: 50 Talk 2: FDP control in multivariate linear models using the bootstrap

Samuel Davenport (20 minutes)

12:20 Talk 3: *Notip: Non-parametric True Discovery Proportion estimation for brain imaging,* **Alexandre Blain** (20 minutes)

Session 1-3: Empirical Bayes

Seminar Room A0010, Session Chair: Daniel Yekutieli

11:20 Talk 1: The edge of discovery: Controlling the local false discovery rate at the margin, Jake Soloff (30 minutes)

11:45 Talk 2 [online]: *Optimality in statistical inference for permutation invariant problems,* **Asaf Weinstein** (30 minutes)

12:10 Talk 3: *Model-free Multiple Testing using Mirror Statistics (MMM),* **Zhigen Zhao** (30 minutes)

Lunch break: 12:35 PM - 1:45 PM

1:45 PM - 3:15 PM (Day 1)

Panel discussion (Session 2-1):

Beyond conventional error rate control: decision-theoretic, conditional, Bayesian approaches **Lecture Hall H0070**, Chair: Xinping Cui

Speakers: Werner Brannath, Frank Bretz, Jason Hsu

Panelists: Hsien Ming (James) Hung, Martin Posch, Susanne Urach plus all speakers

Session 2-2: Miscellaneous Topics I

Seminar Room H1010, Session Chair: Anna Vesely

13:45 Talk 1: Multiple conditional randomization tests,

Qingyuan Zhao, Yao Zhang (30 minutes)

14:15 Talk 2: Confident and Logical Selection of the Cut-point of a Biomarker for Patient Targeting, Yang Han (20 minutes)

14:35 Talk 3: Multiple comparison procedures for discrete uniform and homogeneous tests, Marta Cousido-Rocha, Jacobo de Uña-Álvarez, Sebastian Döhler (20 minutes) 14:55 Talk 4: Selective inference for false discovery proportion in a Hidden Markov Model, Marie Perrot-Dockès, Gilles Blanchard, Pierre Neuvial, Etienne Roquain (20 minutes)

1:45 PM – 3:15 PM (Day 1, time slot continued)

<u>Session 2-3:</u> Knockoffs and multiple testing - with biomedical applications **Seminar Room A0010**, Session Chair: Kostas Sechidis and Aaditya Ramdas

13:45 Talk 1 [online]: Controlled Discovery and Localization of Signals via Bayesian Linear Programming, Lucas Janson, Spector Asher (30 minutes)

14:15 Talk 2 [online]: Derandomizing Knockoffs, Zhimei Ren (20 minutes)

14:35 Talk 3: *GGM knockoff filter: False discovery rate control for Gaussian graphical models, Jinzhou Li* (20 minutes)

14:55 Talk 4: Powerful and efficient knockoffs with knockpy, Asher Max Spector, Lucas Janson, Will Fithian (20 minutes)

3:45 PM - 5:15 PM (Day 1)

<u>Panel discussion (Session 3-1):</u> Correct and Logical Causal Inference **Lecture Hall H0070**, Moderator: Xinping Cui

Framer of the discussions: Jason Hsu & Frank Bretz

Panelists: Norbert Benda, Yi Liu, Gene Pennello, Sue-Jane Wang, Dong Xi

Session 3-2: Statistical (Machine) Learning

Seminar Room H1010, Session Chair: Adam Ciarleglio

15:45 Talk 1: False clustering rate control in a mixture mode, Ariane Marandon-Carlhian, Tabea Rebafka, Etienne Roquain, Nataliya Sokolovska (20 minutes) 16:05 Talk 2: Multiplicity-adjusted confidence intervals for conditional prediction performance measures, Pascal Rink, Werner Brannath (20 minutes) 16:25 Talk 3 [online]: What can multiple comparisons offer to machine learning? Lihua Lei, Anastasios Angelopoulos, Stephen Bates, Emmanuel Candès, Michael Jordan (20 minutes)

3:45 PM – 5:15 PM (Day 1, time slot continued)

<u>Session 3-3:</u> Multiple testing methodology for group-sequential and platform trials **Seminar Room A0010**, Session Chair: Werner Brannath

15:45 Talk 1 [online]: Evaluating treatment effects in group sequential multivariate longitudinal studies with covariate adjustment, Neal Jeffries (30 minutes)
16:15 Talk 2: Adaptive group sequential designs for multiple time-to-event outcomes, Moritz Fabian Danzer, Andreas Faldum, Rene Schmidt (30 minutes)
16:45 Talk 3: Methods for utilising non-concurrent controls in platform trials, Marta Bofill Roig, Martin Posch (30 minutes)

Social Program: 7:30 PM – 11:00 PM, Town hall reception (open at 7 PM)

Day 2 (Thursday, September 1, 2022):

Registration & Cloakroom (Seminar Room H1000): 8:00 AM - 1:30 PM

8:30 AM - 10:00 AM (Day 2)

<u>Session 4-1:</u> Recent Advances in Generalized Pairwise Comparisons of Multiple Prioritized Endpoints

Lecture Hall H0070, Session Chair: Marc Buyse

8:30 Talk 1: Generalized Pairwise Comparisons with Prioritized Outcomes,

Marc Buyse (30 minutes)

9:00 Talk 2: Semiparametric Methods for Covariate Adjustment for Net Benefit Effect Sizes for Multiple Outcomes, Olivier Thas (20 minutes)

9:20 Talk 3: Operational Characteristics of Hierarchical Generalized Pairwise Comparisons Test, Vaiva Deltuvaite-Thomas (20 minutes)

9:40: Talk 4: *Analysis of ordered composite endpoints,* **Michael P Fay**, Dean Follmann, Toshimitsu Hamasaki, Scott Evans (20 minutes)

Session 4-2: Post-hoc FDP control II

Seminar Room H1010, Session Chair: Pierre Neuvial

8:30 Talk 1: Conditional Versus Unconditional Approaches to Selective Inference, **Jelle Goeman** (20 minutes)

8:50 Talk 2: Confidence Intervals for Selected Parameters, Tzviel Frostig (20 minutes)

9:10 Talk 3: Permutation-based true discovery guarantee by sum tests,

Anna Vesely (20 minutes)

9:30 Talk 4: Flexible control of the median of the false discovery proportion, **Jesse Hemerik** (20 minutes)

8:30 AM - 10:00 AM (Day 2, time slot continued)

Session 4-3: Replicability and Reproducibility II

Seminar Room A0010, Session Chair: Marina Bogomolov

8:30 Talk 1: Multiple testing of partial conjunction null hypotheses with application to replicability analysis of high-dimensional studies, **Thorsten Dickhaus** (30 minutes) 9:00 Talk 2: Ensemble Inference to Enhance Replicability, **Livio Finos** (30 minutes)

9:30 Talk 3: Confidence bounds for the number of positive effects,

Aldo Solari (30 minutes)

Session 4-4: Multiple testing in the presence of structures

Seminar Room A0160, Session Chair: Sanat K. Sarkar

8:30 Talk 1: A false discovery rate estimator for model selection,

Will Fithian (30 minutes)

9:00 Talk 2: Subgroup selection with a multivariate isotonic regression function,

Henry William Joseph Reeve, Manuel Muller, Timothy Cannings, Richard Samworth (20 minutes)

9:20 Talk 3: Controlling false discoveries under partial, nonparametric knowledge of dependence, **Drew Nguyen**, William Fithian (20 minutes)

9:40 Talk 4 [online]: Simultaneous inference across treatment levels, various generalized linear models, time points, primary endpoints, and effect sizes, **Ludwig A. Hothorn** (20 minutes)

10:30 AM - 12:00 PM (Day 2)

Session 5-1: Software developments

Lecture Hall H0070, Session Chair: Frank Bretz

10:30 Talk 1: rpact: an R Package for Confirmatory Adaptive Group Sequential Designs

Gernot Wassmer, Friedrich Pahlke (30 minutes)

11:00 Talk 2: Grammar of Group Sequential Design

Keaven M Anderson, Yujie Zhao, Nan Xiao, Yilong Zhang (30 minutes)

11:30 Talk 3: onlineFDR: An R package and Shiny app for online error rate control

David Robertson (30 minutes)

10:30 AM – 12:00 PM (Day 2, time slot continued)

<u>Session 5-2:</u> Lower bounds for type I / II error tradeoffs

Seminar Room H1010, Session Chair: Jelle Goeman

10:30 Talk 1: *Knowing the signs: a sensible formulation of tests, and multiple tests,* **Kenneth Rice** (30 minutes)

11:00 Talk 2 [online]: Weighted Posterior Odds: A Data Summary for Decision Making, Gene Pennello (20 minutes)

11:20 Talk 3 [online]: Balancing the Trade-Off between type I and II Errors from a Bayesian Perspective, Andrew Peter Grieve (20 minutes, online)

11:40 Talk 4: Sparse Recovery With Multiple Data Streams: A Sequential Adaptive, Testing Approach, Wenguang Sun (20 minutes)

Session 5-3: On-line multiple testing

Seminar Room A0010, Session Chair: Sebastian Döhler

10:30 Talk 1: Doubly-sequential experimentation, Aaditya Ramdas (30 minutes)

11:00 Talk 2: Online multiple testing with super uniformity reward, Iqraa Meah, Sebastian Döhler, Etienne Roquain (20 minutes)

11:20 Talk 3 [online]: Online False Discovery Rate Control for LORD & SAFFRON Under Positive, Local Dependence, Aaron Fisher (20 minutes)

11:40 Talk 4: Online multiple testing with FWER control, Lasse Fischer (20 minutes)

Lunch break: 12:00 PM - 1:30 PM

Social Program: 1:30 PM - 11 PM,

Excursion to Bremerhaven + Conference Dinner

Day 3 (Friday, September 2, 2022):

Cloakroom & Registration (Seminar Room H1000): 8:30 AM - 1:30 PM

9:00 AM - 10:30 AM (Day 3)

<u>Session 6-1:</u> Selective inference

Lecture Hall H0070, Session Chair: Will Fithian and Ruth Heller

9:00 Talk 1: Inference on Winners, Isaiah Andrews (30 minutes)

9:30 Talk 2: Locally Simultaneous Inference, Tijana Zrnic, Will Fithian (20 minutes)

9:50 Talk 3: *Improving knockoffs with conditional calibration*, **Yixiang Luo**, William

Fithian, Lihua Lei (20 minutes)

10:10 Talk 4: *Testing at the edge: A frequentist perspective on the local false discovery rate,* **Daniel Xiang**, Jake Soloff, Will Fithian (20 minutes)

9:00 AM - 10:30 AM (Day 3, time slot continued)

Session 6-2: Miscellaneous Topics II

Seminar Room H1010, Session Chair: Aldo Solari

9:00 Talk 1: Nonparametric methods for clustered data in the several sample case, **Erin Sprünken** (20 minutes)

9:30 Talk 2: On positive association of absolute-valued and squared multivariate Gaussians beyond MTP 2, Helmut Finner, Markus Roters (20 minutes)

9:50 Talk 3: Inference in generalized linear models with robustness to misspecified variances, Riccardo De Santis, Jelle J. Goeman, Jesse Hemerik, Livio Finos (20 minutes)

10:10 Talk 4: Application of multiple hypotheses testing procedures to market network analysis, **Petr Koldanov** (20 minutes)

Session 6-3: Adaptive inference

Seminar Room A0010, Session Chair: Livio Finos

9:00 Talk 1: Score Attack: A Lower Bound Technique for Differentially Private Estimation, Yichen Wang (30 minutes)

9:30 Talk 2: *Optimal allocation of Monte Carlo simulations to multiple hypothesis tests,* **Georg Hahn**, Christoph Lange (20 minutes)

9:50 Talk 3: Machine learning meets false discovery rate,

Etienne Roquain, Lihua Lei, Ariane Marandon, David Mary (20 minutes)

10:10 Talk 4: Sequential algorithmic modification with test data reuse,

Alexej Gossmann, Jean Feng, Gene Pennello, Nicholas Petrick, Berkman Sahiner, Romain Pirracchio, (20 minutes, online)

11:00 AM - 1:00 PM (Day 3)

Closing session

Lecture Hall H0070, Session Chair: Werner Brannath

- Keynote Talk by Ruth Heller (60 Minutes):
 Designing Optimal Multiple Testing Procedures
- Award ceremony for poster prizes
- Farewell Address

Posters (will hang during the whole conference time):

- Post-selection inference for e-value based confidence intervals
 Ziyu Xu, Ruodu Wang, Aaditya Ramdas
- Machine Learning Techniques for Breast Cancer Risk Prediction: Comparison with the BCRAT, Berfu Parcali, Fezan Mutlu
- Hommel BH: an adaptive Benjamini-Hochberg procedure using Hommel's estimator for the number of true hypotheses
 Chiara Gaia Magnani, Jelle J. Goeman, Aldo Solari
- Controlling the false discovery rate under dependency with the adaptively weighted bh procedure
 Mengqi Lin, William Fithian
- *IIDEA: Interactive Inference for Differential Expression Analyses*Nicolas Enjalbert Courrech, Pierre Neuvial
- Randomized p-values in Binomial Models and in Group-Testing
 Daniel Ochieng Odipo, Anh-Tuan Hoang, Thorsten Dickhaus
- Haplotype based testing for a better understanding of the selective architecture
 Haoyu Chen, Marta Pelizzola, Andreas Futschik
- What implications do analysis choices have on study results?
 Linda Krause, Antonia Zapf
- Multiple multi-sample testing under arbitrary covariance dependency Vladimir Krasimirov Vutov, Thorsten Dickhaus
- Combining Multiple Testing with Multivariate Singular Spectrum Analysis
 Maryam Movahedifar, Thorsten Dickhaus
- Time-course analysis of multiple endpoints in real-world medical data, with an example on hospitalized COVID-19 patients

 Anat Reiner-Benaim
- Data fission: splitting a single data point
 James Leiner, Boyan Duan, Larry Wasserman, Aaditya Ramdas
- Multiple testing procedure for crack detection in concrete data
 Duc Nguyen

Acknowledgments

We are grateful to Boehringer Ingelheim and CRC Press, Taylor & Francis Group for supporting the conference.

MCP Conference 2022 | Location Map



HS - Lecture Hall A - GW1 Rooms: Rooms: H 0070 A 0010 H 1000 A 0150 H 1010 A 0160 All rooms accessible for wheelchair users. A0160 Entry A0150 A-GW1 Entry A0010